Skip to content

darázsirtás

Darázsirtás Siófok

Hogyan lehet megszabadulni a darazsaktól?

A darazsaktól való megszabadulás leghatékonyabb módja a probléma fő okának – a fészek – kezelése. A fészek eltávolítása nagyon veszélyes lehet, mivel a fészek belsejében lévő darazsak fenyegetve érzik magukat, és gyakran agresszívvé válnak. Emiatt megcsíphetik Önt és másokat, miközben megvédik fészküket.

A darazsaktól való megszabaduláshoz nem kell azonnal eltávolítani a fészket, de kezelni kell azt és a fészkelő darazsakokat. Annak érdekében, hogy csökkentse a darázscsípés kockázatát Ön és családja számára, hívja szakembereinket a kezelésre. Hatékony kezeléseink és megoldásaink eltüntetik a darazsakat, és megóvják Önt a csípések veszélyétől.

Tudnivalók a darázscsípésről

Manapság egyre több ember allergiás a darázscsípésre. Enyhébb esetben bőrpír, közepes duzzanat alakul ki a csípés helyén.
De mi a teendő, ha fellép az anafilaxiás sokknak is nevezett allergiás reakció? Egyáltalán honnan vesszük észre?
Anaphylaxia (súlyos allergiás roham) tünetei:

Az egész testen (nem csak a darázscsípésnek kitett területen) jelentkező bőrkiütések, bőrpír
● Az arc, ajkak, nyak, szemkörnyék súlyos fokú duzzanata
● Légzési nehézség, fulladás fellépése
● Hirtelen bekövetkező vérnyomásesés
● Elsápadás
● Verítékezés
● Hányinger, hányás
● Hasmenés
● Hasi görcsök
● Tudatvesztés

Teendők:
A tünetek észlelésekor hívjunk orvost.
Amíg megérkezik a segítség, maradjunk a beteg mellett, de ne itassuk, ne kínáljuk semmivel. Ne adjunk neki kalciumot sem, nem fog segíteni a duzzanat, viszketés csillapításában.
Épp ellenkezőleg, hatására tovább csökken a beteg vérnyomása, így még rosszabb állapotba kerülhet.
Antihisztamin és szteroid készítményeket se adjunk. A szúrás helyének hideg vizes borogatása vagy jegelése késleltetheti a méreganyagok terjedését, felszívódását.
Az anafilaxia kezelésében a hatékony gyógyszeres beavatkozás az első, sokszor egyetlen lehetőség:
amennyiben elérhető, adrenalin azonnali adása, még akkor is, ha a teljes tüneti spektrum (még) nem alakult ki.
Ez segít megakadályozni a tünetek súlyosbodását, de nem helyettesíti a beteg orvosi ellátását, mentőt tehát ez esetben is hívni kell, vagy a beteget mielőbb sürgősségi ellátáshoz juttatni.
Az anaphylaxiát már elszenvedett személyeknek az önbelövő adrenalin injekciót felírják, ezután ezt mindig maguknál kell hordaniuk.
A gyakorlatban tehát ez azt jelenti, hogy ha olyan, korábban már diagnosztizált beteggel vagyunk, akinél az anafilaxia tüneteit tapasztaljuk, akkor kérdezzünk rá az adrenalin injekcióra is, aminek a közelben, a táskájában, kabátjában kell lennie.
Az önbelövő injekciót a combizomzatba kell beadni, a hatását ugyanis kizárólag így tudja maximálisan kifejteni. Az önbelövő injekció működésbe lépését követően a tűt csak 8–10 másodperc után szabad kihúzni.
Orvosi segítségre ezt követően is szükség van. A beteg állapotától függően további beavatkozásokra – folyadékpótlásra, oxigén adására – lehet szükség.

Darázsirtás Siófok